Kawa organiczna czyli?

Wysłane przez: Iwona Kołodziejczyk W: Root Na: Komentarz: 0 Trafienie: 745
Kawa organiczna czyli?

Z pewnością kawa organiczna cechuje się lepszym smakiem i aromatem ponadto posiada większą zawartość antyoksydantów, jakie jednak warunki muszą być spełnione by o produkcie móc powiedzieć „Organic”?

Aby kawa była uznana za organiczną (tak jak każda inna żywność organiczna) muszą być spełnione dość restrykcyjne wymogi:

- musi być wytwarzana bez pomocy środków chemicznych czyli bez nawozów sztucznych, pestycydów itp.

- konieczne jest by uprawa odbywała się na ziemi wolnej od środków chem. od najmniej 3 lat

- podczas przetwarzania, pakowania i transportu produkt organiczny powinien być fizycznie oddzielony od produktów

niecertyfikowanych (aby nie doprowadzić do skażenia)

- należy prowadzić dokładną dokumentację dotyczącą sposobu wytwarzania danego produktu oraz przeprowadzać częste kontrole

jakości.

Najprawdopodobniej zapotrzebowanie na kawę organiczną będzie wzrastać i nie jest to chwilowy trend ponieważ wynika z potrzeb osób "eko-świadomych", które podejmują decyzje zakupowe odpowiednie do swojego stylu życia. Ponadto coraz bardziej modny staje się nurt "slow food", doceniający żywność wytwarzaną metodami naturalnymi, wymagającymi sporo czasu i nakładu pracy. Trzeba też mieć świadomość, że chociaż często farmerów z Ameryki Południowej i Środkowej nie stać na certyfikaty organiczne to kawa uprawiana jest w tak samo restrykcyjnych warunkach jak ta z certyfikatem Organic.

Taka jest nasza Tatico – uprawiana bez środków chemicznych na ziemi wolnej od chemii, z częstymi kontrolami jakości na każdym etapie produkcji. Zatem -polecamy!

Opracował: Iwona Kołodziejczyk